104. landsmøde i København

af Per Aaskov Karlsen

Efter landsmødefest med oktoberfest-tema lørdag aften gennemførte Danske Slagtermestre årets generalforsamling 2022. Formand Leif Wilson Laustsen indledte derfor også landsmødet søndag formiddag den 30. oktober med at takke Københavns Slagtermesterforening for den dejlige ”oktoberfest”, inden praktiske forhold som navneopråb m.m., og valg af dirigent blev gennemført. Bestyrelsen foreslog Søren Theilgaard fra Slagter Theilgaard som dirigent Han blev valgt og kunne konstatere, at generalforsamlingen var rettidigt indkaldt via Fødevaremagasinet.

Formanden indledte sin beretning med de aktuelle udfordringer med energipriserne, som er både Danske Slagtermestres (DSM) og FødevareDanmarks hovedfokus p.t. Organisationen har lavet et utal af henvendelser til politikere og til pressen, både før og under den aktuelle valgkamp. - Desværre er pressen mere lydhør end politikerne, som ikke interesserer sig ret meget for virksomhederne. Politikerne vil gerne hjælpe borgerne (vælgerne), men er blinde for, at virksomhederne også er borgernes fundament. Det er virksomhederne, der skaber samfundsøkonomien, så uden dem ingen ”velfærd”, sagde formand Leif Wilson Laustsen fra talerstolen og fortsatte: - Og især SMV’erne, der beskæftiger 2/3 af alle beskæftigede i den private sektor, udgør således næsten 1 mio. mennesker og står også for 2/3 af værdiskabelsen i den private sektor. Der er med andre ord meget på spil for beskæftigelsen og for dansk økonomi – og dermed for danskerne.

Livsforlængende medicin med døden til følge

- Virksomhederne kan i lighed med borgerne indefryse en del af elregningen, men den del skal så betales tilbage senere – plus forrentning på over 4 procent. Det har vi derfor kaldt ”livsforlængende medicin med døden til følge”. Der er ikke nogen virksomheder, der vil benytte dette ”tilbud”, medmindre de står helt ude ved afgrunden, og de falder i den, når gælden skal betales tilbage, sagde formand Leif Wilson Laustsen. - Det har jo så til gengæld været godt at opleve, at medierne gerne har villet lytte til os. Det har haft den gode effekt, at vi - som FødevareDanmark - er blevet set og hørt af rigtig mange i den senere tid. - De vanvittigt høje energiregninger har desværre betydet mange lukkede butikker. Siden den 1. juli er 12 slagterbutikker lukket. En ringe trøst er, at der fx er lukket endnu flere bagerbutikker, fortsatte formanden: - Det har også været godt at opleve, at vi har kunnet stå sammen med de øvrige medlemmer under paraplyen FødevareDanmark. Vi er jo fælles om disse udfordringer. Således har vi udsendt to pressemeddelelser om energipriserne med hele 10 formænd under FødevareDanmark som afsendere. Det har gjort indtryk, og jeg vil også gerne her takke mine formandskollegaer for medvirken til dette rigtig gode samarbejde.

Løsningsanvisning

-I Tjekkiet lægges der nu et prisloft på elpriserne, hvad der svarer til 1,72 danske kroner per kilowatt-time plus distributionsomkostninger. For gas bliver prisloftet, hvad der svarer til 89 øre. Det gælder for husholdninger og små virksomheder, sagde formand Leif Wilson Laustsen og forsatte: - Her kompenserer man energiselskaberne for at skulle sælge el og gas til disse priser til kunderne. Pengene bliver derefter krævet ind igen fra dem, som især har tjent på de høje energipriser, nemlig energiselskaberne, olieraffinaderierne og banker, hvilket sikrer, at inflationen holdes i ave. Danmark bør følge denne model. Udover at efterspørge politisk hjælp fortalte formand Leif Wilson Laustsen bl.a. om slagtermester Christian Maltesen, som havde fået en industrielektriker til at gennemgå butikken og derved fundet adskilligt, der kunne gøres for at spare strøm. Det kan bl.a. man læse om i forrige nummer af Fødevaremagasinet. DSM har besluttet at tage lidt af formuen for at hjælpe medlemmer med at få foretaget et sådant energitjek. - Der kan også være andre muligheder for at få hjælp til at gøre noget ved energiudgifterne. Der er faktisk nogle offentlige puljer, som man få støtte fra til en ”grøn omstilling”, der kan medføre besparelser. Kontakt TJ & Partnere (tidligere TJ Consult), som vi er medejer af, og som I derfor får rabat hos, for at høre nærmere, sagde formanden.

Fremtidsudsigterne for fødevaremarkederne

- En del af de genvordigheder, vi er ramt af lige nu, skyldes Putins angreb på Ukraine og hans modsvar på de sanktioner, som et samlet Vesten har indført mod Rusland i den forbindelse. Det gælder ikke kun energipriserne, for Ukraine er også kendt for at være ”Europas kornkammer”, og nu, da både deres landbrugsproduktion og eksport er stærkt reduceret som følge af krigen, er basale fødevareingredienser, herunder gødning, som der bruges gas til at producere, ramt af knaphed, fortalte Leif Wilson Laustsen og forsatte: - Og så stiger priserne. Derfor er udviklingen i hele fødevaremarkedet, herunder landbruget, noget som har stor betydning for os. Seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet kommer derfor og fortæller meget mere om markedet senere i programmet.

Fødevarekontrollen

- Et fast emne på landsmøderne er fødevarekontrollen, og denne gang var der bl.a. fokus på de store bøder, som en butik i Ikast har modtaget på grund af, at allergener skal fremhæves med store bogstaver eller fed skrift. Her var æg skrevet med små bogstaver og almindelig skrift. Det fik den tilsynsførende til at give slagteren en sur smiley og en bøde på 40.000 kr. Det samme fik en slagter i Frederikshavn, fordi der her var skrevet mel på samme måde. Og oveni kommer for dem begge to opfølgende, gebyrpålagte kontrolbesøg, selv om fejlene blev rettet allerede under de første besøg, mens kontrollanten så på det. Det bliver nemt nogle tusind kroner ekstra. Regningerne for fejlene er helt ude af proportioner, sagde formand Leif Wilson Laustsen. DSM har skrevet til Fødevarestyrelsens direktør med en opfordring til at genoverveje disse sanktioner, som styrelsen jo ikke ligefrem scorer points på. Henvendelsen har ikke været helt forgæves. Fødevarestyrelsen har nu halveret bøden til butikken i Frederikshavn, hvilket der er en regel om, at man kan, fordi butikken har færre end 5 ansatte (årsværk). Så dér er bøden nu på 20.000 kroner, mens den stadig er på 40.000 kr. i Ikast, fordi de dér er flere end fem ansatte. DSM forfølger sagen.

Klimamærke

FødevareDanmark blev kontaktet af fødevareminister Rasmus Prehn om deltagelse i Fødevarestyrelsens arbejdsgruppe og udvikling og implementering af et klimamærke, hvilket der blev takket ja til. Der er dog meget stor uenighed i gruppen om, hvordan et sådant mærke skal udmøntes. Et af problemområderne er uenigheder om valg mellem en ”skalamodel”, der groft sagt sammenligner oksekød med et salathoved, og en ”Best in class”- model, der sammenligner oksekød med oksekød. FødevareDanmark går naturligvis ind for den sidstnævnte model. Arbejdet er p.t. sat på hold på grund af folketingsvalget og regeringsdannelsen.

Rekruttering, fastholdelse og generationsskifte

- Der er ikke den regering i nyere tid, der ikke har talt om vigtigheden af, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Allerede i 2008 skrev jeg en kronik i Jyllands-Posten om det sammen med daværende undervisningsminister Bertel Haarder, og også den nuværende regering har jævnligt bragt det på bane, ikke mindst ved festlige lejligheder som for eksempel præmieuddelinger ved Skills, sagde formand Leif Wilson Laustsen og fortsatte: - Også Søren Pape Poulsen har været inde over emnet. For godt et år siden foreslog han, at ca. 20 procent af skoletiden for elever i 8. og 9. klasse skulle kunne tilbringes i en virksomhed eller på en erhvervsskole. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forudser, at der kommer til at mangle næsten 100.000 faglærte på det danske arbejdsmarked i 2030, hvis der ikke sker mere, end der gør nu på dette område.

Og vi gør også, hvad vi kan i Slagterfagets Fællesudvalg (SFU) (hvor Leif Wilson Laustsen også er formand, red.), og hvor vi sidder sammen med NNF. Udover det daglige arbejde i SFU er vi aktuelle med en kampagne sammen med Rasmus Brohave, som har 282.000 abonnenter på sin Youtube-kanal og over 640.000 følgere spredt over alle sine respektive platforme (læs mere om denne kampagne på side 8). Et andet tiltag er, at vi i videre udstrækning skal ud på grundskolerne og fange de unge, når de står over for deres uddannelsesvalg. I Nordjylland har vi kørt et pilotprojekt, hvor Leif Tranholm har undervist folkeskoleelever i madlavning, som ser ud til at være meget succesfuldt. Med baggrund i pilotprojektet i Nordjylland er DSM ved at udarbejde en køreplan for, hvordan medlemmerne kommer ud på skoler i lokalområderne (i hele landet).

Der bliver trykt foldere, lavet ”indgangsbrev” til skolerne, trykt forklæder til eleverne, udarbejdet forslag til undervisningskoncepter m.m. Sekretariatschef Pia Antonsen deltog senere i dagens program og fortalte bl.a. om den digitale logbog, der skal bruges i forbindelse med opfølgning på de praktiske mål som fx råvarekendskab for at kunne blive indstillet til svendeprøve. Mestre kan allerede nu smugkigge lidt i den digitale logbog.

Mange emner blev berørt

I sin mundtlige beretning kom formanden ind på adskillige andre emner, som foreningen arbejder med, herunder kommende overenskomster, medlemskontingent, Foodexpo, projekter sammen med Madkulturen, SoMe-tiltag og foreningens mange tilbud inden for regnskab, HR, markedsføring m.m.

Læs den skriftlige beretning her: https://viewer.webproof.com/pageflip/334/236161/html5.html

Kilde: Danske Slagtermestre

 

FVM - november 2022

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies