Arbejdsmiljøregler ødelægger elevtilgangen til slagterfaget

af Pressemeddelelse

Samtidig med, at regeringen netop har meldt ud, at den vil styrke erhvervsuddannelserne, er der gang i afskedigelserne af ungarbejdere i bl.a. flere af landets slagterbutikker. Årsagen er arbejdsmiljøregler, som slagterne ikke tøver med at kalde ”hysteriske”. 

For nylig fik Slagter Bo i Silkeborg besøg af en repræsentant fra Arbejdstilsynet, som på stedet udstedte et strakspåbud mod at have fire unge på 16 år ansat i eftermiddagsjob, fordi de arbejdede i nærheden af maskiner, som ifølge Arbejdstilsynet udgjorde en sikkerhedsrisiko. Det til trods for, at maskinerne altid er slukkede om eftermiddagen. – Jeg føler mig fuldstændig magtesløs og dømt uden rettergang, siger Bo Berthelsen, indehaver af Slagter Bo i Silkeborg. Han måtte efterfølgende ringe til de fire unge og meddele, at de desværre ikke længere kan arbejde i hans butik, som han har drevet i 36 år.     

– Det er fuldstændig absurd. De unge var glade for at være her, og en af dem er flere gange siden vendt tilbage for at høre, om der måske var en ny mulighed. Men jeg må sige nej, selv om de unges arbejde udelukkende bestod i at vaske borde og gulve i et par rum med nogle slukkede maskiner, siger Bo Berthelsen.  

Følger med Coop

Silkeborg-slagteren finder det grotesk, at han har måttet vinke farvel til fire unge, der muligvis kunne være kommende elever i hans butik, når regeringen samtidig taler om at styrke erhvervsuddannelserne. Og dén undren er han ikke ene om. I Gilleleje er Henrik Schmelling, indehaver af Slagter Schmelling, netop nu ved at sige farvel til tre unge opvaskere af frygt for bøder eller påbud fra Arbejdstilsynet.

– Hvis man gerne vil, at unge skal få smag for et erhvervsfag som eksempelvis slagterfaget, så duer det simpelthen ikke, at reglerne er så hysteriske, som tilfældet er i dag. Jeg tør ikke længere have unge ansat, siger Henrik Schmelling og læner sig derved op ad Coop, som netop har meldt ud, at de råder deres 1.200 butikker til ikke fremover at ansætte unge mellem 13 og 15 år for at undgå bøder. 

Fødekæden forsvinder

Hos Danske Slagtermestre og FødevareDanmark, der er erhvervsorganisation for omkring 700 af landets små og mellemstore fødevareproducenter, ser man med stor alvor på situationen. – Den rigide håndhævelse af arbejdsmiljøreglerne, som vi var været vidner til på det seneste, er fuldstændig undergravende for den fødekæde af nye elever, som eksempelvis slagterbutikkerne er afhængig af, siger Steen Møhring Madsen, juridisk chef, FødevareDanmark, der nu har bedt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om at gå ind i sagen.

Fakta: FødevareDanmark er brancheorganisation for små og mellemstore aktører inden for fødevaresektoren. Bag organisationen står Danske Slagtermestre, Danmarks Fiskehandlere, Ostehandlerforeningen for Danmark, SMV Fødevarer og Smagen af Danmark. FødevareDanmark har omkring 700 medlemmer.

For yderligere oplysninger:

Bo Berthelsen, Slagter Bo, t. 8684 6424, mail: info@slagterbo.dk 

Henrik Rye Schmelling, Slagter Schmelling, t. 4830 0010, mail: schmelling@pc.dk

Steen Møhring Madsen, juridisk chef, FødevareDanmark, t. 50895504, mail: smm@fvdanmark.dk  

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies