DMRI skifter gear

af Forretningschef Benny Sandersen, DMRI, Teknologisk Institut

DMRI er i forsommeren 2014 flyttet ind i helt nye forsknings- og udviklingsfaciliteter på Teknologisk Instituts område i Taastrup. Med en trecifret millioninvestering satses der massivt på forskning og innovation i det, der bliver de mest avancerede forsknings- og innovationsfaciliteter i den internationale kødindustri. Vores mål er, at den massive investering bliver ”en gamechanger” i kødindustrien. Danmark, der jo er et lille land, lever af at sælge højværdiprodukter til udlandet. Højværdiprodukterne vil fortsat tage afsæt i sunde og sikre fødevarer, men i fremtiden bliver produktionen meget mere kompleks. Den danske fødevareindustris fortsatte udvikling vil forudsætte udvikling af helt nyt procesudstyr, systemløsninger og rådgivning. Her vil DMRI have en vigtig rolle. Fødevareklyngen i Danmark er en af verdens største, hvoraf den danske kødindustri udgør en væsentlig del. DMRI – Danish Meat Research Institute er en væsentlig bidragsyder til realisering af denne position.

Arbejdet med ”Værdiskabelse i sidestrømme” illustrerer betydningen af de nye faciliteter
Miljøeffektivitet er også at udnytte råvarerne bedst muligt. En bedre udnyttelse af sidestrømme vil bidrage til værdiskabelse for slagteribranchen. For slagterierne er udnyttelse af slagtesvinenes ”fifth quarter”, som er biprodukter, affald og dele, der ikke kan anvendes direkte som levnedsmidler en udfordring. Der arbejdes på DMRI med at finde økonomisk attraktive alternativer. Blod er en sund og god proteinkilde, men benyttes kun i begrænset omfang i levnedsmidler. Anvendelse af blod til fremstilling af levnedsmidler eller isolering af bioaktive komponenter med sundhedsfremmende eller teknologiske egenskaber i restprodukter er eksempler herpå. DMRI arbejder med udnyttelsen af blod og optimering af fremstillingsprocesserne for blodprodukter og afdækning af anvendelsesmuligheder for de fremstillede blodprodukter.

Pilot plant (testlaboratorium red.) benyttes til test af produkternes funktionelle egenskaber, mens laboratorierne varetager test af sundhedsfremmende egenskaber, kemisk sammensætning, sensorisk kvalitet m.v.
•    Mulighederne for fremstilling af hydrolysater med sundhedsfremmende og teknologiske egenskaber ud fra restprodukter eller lav-værdi udskæringer belyses.
•    Optimeret udnyttelse af blod og forbedrede afsætningsmuligheder for blodprodukter til humant konsum og foderbrug afdækkes.
•    Et værktøj, som slagterierne kan benytte til at vurdere værdien af de biprodukter, som ikke afsættes til konsum, udvikles. Hermed bliver det muligt at opnå dels bedre priser, dels bedre disponering af hvordan produkterne behandles og afsættes optimalt.

Byggeriet indeholder:
•    Et fuld udstyret og hyper fleksibelt pilot plant med procesudstyr til forskning og udvikling inden for forarbejdning, konservering og pakning
•    Avancerede laboratorier indenfor sensorik, herunder bedømmelser af smag og lugt med trænede dommerpaneler
•    Topmoderne mikrobiologiske og kemiske laboratorier
•    To mobile CT-scannere og et fuldt udstyret og integreret robotværksted med testrig
•    DMRI har desuden eksterne test-laboratorier på Slagteriskolen i Roskilde og hos Danish Crown i Ringsted.

Bygningsarealet er 6.600 kvadratmeter, og byggeriet er opført i to blokke med kælder, og de to bygninger er forbundet med et atrium med glas- og alufacade. Byggeriet huser 120 medarbejdere fra DMRI.

Fakta

DMRI blev grundlagt for 60 år siden i Roskilde af danske svineproducenter som de danske svineslagteriers udviklingscenter. Over årene har DMRI udviklet sig til at være internationalt førende indenfor forskning, udvikling, innovation samt rådgivning til kødindustrien. DMRI blev i 2009 en division i Teknologisk Institut. I dag er fokus bredt ud til kreatur- og fjerkræindustri. Vores fokus er et spejlbillede af de udfordringer, som kødindustrien har og de væsentligste indsatsområder er fødevaresikkerhed, kvalitet, effektivitet, udbytter og miljøeffektivitet. Du kan læse mere om vore services på www.dmri.com.

 

 

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies