Fødevarevirksomheder falder igennem hjælpepakkernes huller

af FødevareDanmark

CORONA: Voldsomme spring i kompensationsbidrag og manglende dækning af fødevarelagres tabte værdi har enorme konsekvenser for en branche, der i forvejen er presset, lyder meldingen fra erhvervsorganisationen FødevareDanmark 

Hos Nørre Søby Slagteren i Nr. Lyndelse på Fyn har man for længst mærket konsekvenserne af corona-krisen. Foreløbig er ni medarbejdere blevet afskediget, mens fire funktionærer er sendt hjem efter trepartsaftalen, og selv om regeringen har iværksat hjælpepakker i milliardstørrelsen, så er hullerne i pakkerne ifølge adm. direktør Ronni Black Nielsen så store, at fatale følger er uundgåelige.  – Det er rigtig fint, at der er kommet hjælpepakker. Dem er vi meget taknemmelige for. Men der er blevet malet så kraftigt med den brede pensel, at der er nogle helt konkrete områder, hvor vi slet ikke er dækket, hvilket er yderst alvorligt for en virksomhed som vores, siger Ronni Black Nielsen og slår som eksempel ned på værdiforringelsen af hans varelager. En værdiforringelse, som løber op i flere hundrede tusinder kroner, som Nørre Søby Slagteren selv skal dække. – Allerede nu står jeg med et stort varelager, som jeg ikke kan komme af med. Mine salgskanaler til restaurationer, hoteller osv. er lukkede, og jeg kan ikke bare sælge til supermarkederne, for de har allerede leverandører, som også er hårdt pressede. Hvis jeg er heldig, kan jeg sælge nogle af mine varer billigere eller som frostvarer, men det bliver med kolossale tab. 

Store spring i kompensation

Den fynske engrosslagter, som leverer kød til danske restauranter, og som nu har seks medarbejdere tilbage, påpeger desuden, at hjælpepakkernes mulighed for kompensation til virksomhedens faste udgifter baseret på tabt omsætning er alt for forsimplet sat sammen. – Lige nu er det udregnet sådan, at du får 50 procents kompensation for 60-80 procents omsætningsnedgang, hvorimod du får 80 procents kompensation for 80-100 procents omsætningsnedgang. Hvis du ligger på en omsætningsnedgang på for eksempel 75 eller 78 procent, er der et kolossalt spring mellem de to muligheder for kompensation af de faste udgifter, og man kan kun frygte, at der er dem, som vil spekulere i at få så høj en kompensation som muligt, siger Ronni Black Nielsen, der stiller sig uforstående overfor, hvorfor regeringen ikke blot har valgt at give kompensation svarende til den reelle omsætningsnedgang.

Presset branche

Hos FødevareDanmark deler man Ronni Black Nielsens frustration.  – Små og mellemstore fødevarevirksomheder repræsenterer en branche, som i forvejen er presset af blandt andet forøgede gebyrudgifter til fødevarekontrollen og lange betalingsfrister samt et marked, som bl.a. den offentlige sektor har forsøgt at presse i bund med henvisning til klimaet. Og selv om hjælpepakkerne selvfølgelig er sat i søen med de bedste hensigter, så kan vi desværre konstatere, at der er så store mangler i pakkerne, at lige præcis de små og mellemstore fødevare-engrosvirksomheder befinder sig i en meget alvorlig situation, siger Leif Wilson Laustsen, formand for FødevareDanmark, og henviser til, at SMV Danmark forleden var ude og påpege ni konkrete udfordringer ved regeringens milliardpakker. Udfordringer, der blandt andet går på, at lønkompensationsordningen ikke tager højde for virksomhedernes udgifter til pension, feriepenge, ATP osv. – Men der er endnu flere udfordringer, når man er en lille eller mellemstor fødevarevirksomhed, og man kan kun håbe, at regeringen når at få justeret på hjælpepakkerne, mens tid er, slutter Leif Wilson Lausten.

Fakta:

FødevareDanmark er en organisation for små og mellemstore aktører inden for fødevaresektoren. Bag organisationen står Danske Slagtermestre, Danmarks Fiskehandlere, Ostehandlerforeningen for Danmark og foreningen SMV Fødevarer, Danske Frokost- og Cateringsleverandører, Smagen af Danmark og KonditorBager A/S.

 

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Adm. direktør Ronni Black Nielsen, Nørre Søby Kød, t, 21 68 20 21, mail: rbn@nsk-engros.dk

Formand Leif Wilson Laustsen, FødevareDanmark, t. 23 25 14 06, mail:  leif@wlaustsen.dk

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies