Grand Cru Classé, oste og egns- specialiteter

af Rikke Holm

Den 50 år gamle forretning, Prebens Vinhandel i Nykøbing Mors, ligger solidt placeret i hjertet af byen. Butikken bugner af specialiteter, oste, chokolade, øl og spiritus - og rummer områdets største vinkælder med flasker til både hverdag og investering. Havde pladsen været til det, var der endnu flere egnsspecialiteter i butikken. Og heldigvis er der flere måder at skabe ekstra hyldemeter på.

Forretningsnavnet til trods er Prebens Vinhandel en specialbutik med et ganske bredt sortiment. Butikken rummer bl.a. en stor køler med specialoste fra det meste af Europa: Fransk gedeost, brie, Gauda og lagrede Prima Donna fra Holland, italiensk Gorgonzola, spansk Manchego og rigtig Emmentaler fra Schweiz samt et stort udvalg af produkter fra Thise Mejeri. Kaffen ristes på daglig basis bagest i butikken. Herudover fører forretningen bl.a. også trøfler, oliven, foie gras, lemonader, en række specialøl, hvor størstedelen er lokalproduceret, 75 forskellige varianter af te, Bülow og Aalborg Chokolade, pibetobak samt spiritus og vin fra det meste af verden og i alle prisklasser. Altsammen varer, som man ikke lige finder i supermarkedet.

Butikken nyder en stor lokal opbakning blandt såvel erhvervskunder som private. Herudover tiltrækker Prebens Vinhandel rigtig mange turister henover sommeren. Kunderne efterspørger særligt lokalt producerede specialiteter, forklarer Preben Laustsen: – Vi har en stor afsætning af lokale varer.

Gennem årene har vi fx afprøvet forskellige øl i sortimentet, men vi må konstatere, at kunderne primært efterspørger lokale brands som fx Fur Bryghus, Staarup Håndbryg og Thisted Bryghus, lyder konklusionen.

Investeret i Grand Cru Classé

Specialbutikken har eksisteret i 50 år. De seneste 16 år med Preben Laustsen som ejer. Faktisk er Preben Laustsen uddannet hos den tidligere indehaver af vinbutikken. Efter endt læretid i 1992 arbejdede han nogle år på Thisted Bryghus samt hos en vinkøbmand i Randers. Han vendte tilbage til vinbutikken i Nykøbing Mors, da hans tidligere mester ringede og tilbød ham jobbet som butiksbestyrer. I 2005 købte han forretningen.

Som vinhandler har Preben Laustsen en forkærlighed for vin fra Bordeaux, og en lille del af butikkens samlede omsætning kommer fra investeringer i Grand Cru Classé, som er det øverste kvalifikationsniveau for distriktet: – Jeg plejer at sige, at vinkælderen er min pensionsopsparing, fortæller Preben Laustsen:

– Vi er med i opkøb af vin, der hentes direkte fra fadene. Vinene er populære som investering. De opbevares på lageret til den dag, kunderne ønsker at realisere deres gevinst. Netop vin blev sidste år af Børsen fremhævet som værende den mest rentable investeringsform i øjeblikket.

Plads til nye ideer

Manglen på plads til bl.a. nye specialiteter førte i 2020 til, at Preben Laustsen udvidede med en specialforretning i Thisted. I forbindelse hermed trådte Camilla Uhre ind som forretningspartner. Hun er ligeledes uddannet inden for vinhandel og har arbejdet i butikken på Mors siden 2005. Den nye butik er åbnet under navnet Det smager af Thy.

– I Thisted har vi dobbelt så mange m2 til rådighed, som vi har på Mors. Det giver plads til alle de varer, vi fører i Prebens Vinhandel, og herudover også flere nye egnsspecialiteter. Vi er stadig i gang med at udvikle, for bare fordi vi har startet en ny butik, betyder det jo ikke, at kunderne automatisk kommer. Vi har dog haft overraskende meget salg bl.a. i osteafdelingen. Samtidig har vi endelig fået plads til langborde, så vi fremover kan invitere til smagninger af fx whisky, rom og portvin serveret med en let tapasanretning, forklarer Preben Laustsen: – Tapas er et relativt nyt tiltag, som er blevet en stor succes. Blandt nye specialiteter er fx også Fanø Laks samt spanske og italienske skinker. Alt sammen gourmetkvalitet med et højt prispunkt. Når blot kvalitet og pris hænger sammen, er det intet problem at afsætte produkterne, understreger Preben Laustsen.

Det smager af Thy åbnede få måneder før, coronasituationen lukkede Danmark ned for første gang. Det var de to ejere ikke lige forberedte på. De valgte at holde butikken nedlukket pga. dens beliggenhed på 1. sal i et butikscenter. – Som ny forretning var det svært at søge del i hjælpepakkerne, men heldigvis kunne vi fortsat holde åbent i butikken på Mors, så vi er kommet godt igennem coronaen, afrunder Preben Laustsen.

FVM, februar 2022

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies