KRÆÆS er rykket ind i større rammer

af Torben Svane Christensen

Lene Haahr er indehaver af KRÆÆS, og hun har et stykke tid været på udkig efter større lokaler til at rumme sin virksomhed. De rammer fandt hun i en bygning med masser af parkeringspladser ud til en befærdet vej, der sender folk ud og ind i det vestjyske sommerland fra Varde.

Siden 2018 har KRÆÆS med Lene Haahr i spidsen haft et stort udvalg af mad til hverdag og fest, med alt fra køkkenklare retter, pizza, smørrebrød, tapas, salater, pølser fra eget pølsemageri samt et bredt udvalg af danske kødprodukter. Derudover fører butikken et udvalg af oste, røgede fisk og andre specialiteter. - Jeg er uddannet bager, og jeg har arbejdet i 26 år som det, blandt andet i Grindsted og i Hjerting. Men så fik jeg en diskusprolaps, og jeg skulle finde ud af, hvad jeg så skulle i mit arbejdsliv, fortæller Lene Haahr. Hun har altid godt kunnet tænke sig at arbejde med unge mennesker, men i første omgang blev det til et job som post.

Lærte at lave skinkesalat

- Jeg fik også et deltidsjob hos en slagter, hvor jeg startede helt fra bunden med at lave skinkesalat. Jeg har nok altid drømt lidt om at blive kok, men det passede ikke med arbejdstiderne, da jeg spillede håndbold.  Men jeg kunne godt lide jobbet i slagterbutikken, så jeg sagde mit job op som post og blev fuldtid, fortæller hun. Nu spirede ideen om at blive selvstændig og skabe en arbejdsplads for mange unge mennesker.

Egen butik

- Jeg sagde jobbet op i slagterbutikken, men så blev jeg tilbudt at overtage butikken. Så det gjorde jeg som et lejemål, og det blev til en Mad Med Mere. Jeg fik lærlinge, og en af dem er nu hos slagter hos Kødriget.dk, siger hun. For tre år siden besluttede hun sig for at træde ud af Mad Med Mere, og butikken fik navnet KRÆÆS. Men rammerne blev for små og den 21. maj, kunne hun flytte ind i bygninger, der tidligere havde huset dyrlæger i Varde.

Kunderne kan følge med

- Der var selvfølgelig en hel del, der skulle laves om i bygningen. Der var en masse små klinikrum, der skulle laves om til større rum. Der var også en butik, og den har vi beholdt, men så har vi fået lavet et stort glasparti i New Yorker stil, så kunderne kan følge med i, hvad vi laver, siger hun. Lene Haahr havde som sådan ikke reklameret med åbningen af den nye butik, kun på de sociale medier, som hun bruger flittigt. - Der kom 600 kunder forbi til de to genåbningsdage, så det var jeg meget glad for. Der var stillet et telt op, og vi grillede og bød på mad og drikke, siger hun.

Børnemenuer bestemt af børn

Lene Haahr har en masse ideer, og mange af dem bliver til virkelighed. Da hun skulle lave retter til børn, fandt hun på at oprette et børneråd med seks børn, der hver skulle komme med deres forslag til en menu. Det blev til seks menuer, der rummer alt fra pizza over boller i karry til tapas, der passer til børnenes smagsløg. Alle forretter, hovedretter og desserter kan bestilles enkeltvis og sammensættes, som man ønsker.

Mad til hverdage og weekenden

Kunderne kan alle hverdage købe færdigretter, der har fået navnet HverdagsKRÆÆS. De kan vælge mellem to vegetariske retter, to fiskeretter og seks kødretter samt 9 forskellige salater. - Salget går rigtig godt, især for vegetar- og fiskeretter, siger hun. Hver fredag kan kunderne få Fredags-KRÆÆS, hvor der er en hovedret til omkring 100 kroner og en dessert til 40 kroner. På hjemmesiden kan kunderne se, hvad der er på menuen tre uger frem i tiden. - Det er populært, og vi har kunder, der både køber HverdagsKRÆÆS og FredagsKRÆÆS, siger hun. Begge dele kan kunderne bestille og betale på virksomhedens hjemmeside. Ja, det kan man faktisk med alle retter fra KRÆÆS, og der er også mulighed for at tilkøbe drikkevarer.

Mangler de store fester

Ellers bliver der lavet rigtig meget mad ud af huset hos KRÆÆS, og Lene Haahr har to kokke ansat. - I dag har vi lavet 165 frokostordninger, og det kræver noget plads. Vi leverer mad til seks firmaer i Esbjerg og tre stykker i Varde. Så det er godt med et større køkken, understreger hun. Men som for andre leverandører af mad til fester er restriktionerne med hensyn til Corona gået ud over indtjeningen i det forgangne år. - Ja, vi har manglet de store fester, og så har vores firmakunder jo også haft ansatte sendt hjem, siger hun. Under første nedlukning, havde Lene Haahr også sendt fem ansatte hjem, men ingen hjemsendte i anden nedlukningsrunde. - Vi har blandt andet kørt meget take away, og det har givet ideen til et nyt tiltag, som jeg er ved at udvikle færdig, siger hun.

Ny ide: Madkit til kunderne

Ideen går ud på at sammensætte råvarerne til en ret, som kunderne så kan tage med hjem og lave. - Det kunne være en ret med muslinger, kød eller kylling, hvor kunderne køber et færdig kit med alt, hvad der skal bruges og en opskrift, der skal være flot layoutet, og som kunderne kan samle i en mappe. Det ville spare os for en masse arbejde i vores køkken, siger Lene Haahr. Kunderne kan også få trangen til en hjemmelavet pizza stillet hos KRÆÆS, og her drømmer Lene Haahr om, at hun på et tidspunkt kan lave pizza i sin egen rigtige pizzaovn.

Mange unge i virksomheden

Ud over de to kokke, der er ansat, har Lene Haahr omgivet sig med en masse unge mennesker, hvor mange af dem holder et sabbatår og gerne vil bruge tiden til at tjene penge. - Jeg kan godt lide at arbejde med de unge, og når de har været hos mig og er rykket videre for at læse i Aarhus, Odense eller København, spørger de, om jeg ikke snart åbner en KRÆÆS i deres by, for så vil de gerne arbejde der, mens de læser. Det kan da godt være, at jeg på et tidspunkt åbner andre steder, men min bankrådgiver vil nok sige, at jeg lige skal tage den lidt med ro, siger Lene Haahr.

Juni, 2021

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies