Lokale fødevarer skal på de offentlige indkøbslister

af Pressemeddelelse

De offentlige køkkener køber årligt fødevarer ind for mere end 4 milliarder kroner, hvilket ifølge Madkulturen er en oplagt mulighed for at skabe en større efterspørgsel og dermed støtte det lokale erhvervsliv. Nu lancerer Madkulturen en række værktøjer, som skal bane vejen for lokale fisk, friske æg og nyopgravede, lokale kartofler til de kommunale køkkener. Hver dag tilbereder landets offentlige køkkener hele 800.000 måltider på alt fra sygehuse og plejehjem til skoler og børnehaver. Offentlige indkøb af fødevarer har på den måde stor indflydelse på, hvilken retning de lokale fødevareerhverv udvikler sig i. Alligevel har kun hver tredje kommune en strategi med en målsætning om at øge andelen af lokalt producerede fødevarer i deres indkøb. Det viser en ny rundspørge, som Madkulturen har foretaget blandt Danmarks kommunale indkøbere.

Offentlige indkøb af lokale varer er de seneste år blevet sat på dagsordenen blandt andet gennem projektet ”Kloge Fødevareindkøb”. Madkulturen søsatte projektet i 2013 i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriet og andre danske fødevareaktører, og projektet har netop til formål at skabe rammer, der kan fremme indkøb af lokale og økologiske varer i de offentlige køkkener. Nu lancerer Kloge Fødevareindkøb en række værktøjer, som skal understøtte den udvikling: - Igennem det arbejde, vi har lavet med Kloge Fødevareindkøb over de seneste år, har vi kortlagt nogle udfordringer, som ofte kan stå i vejen for, at man omlægger dele af sine indkøb til lokale fødevarer eller økologi. På baggrund af den indsigt har vi udviklet en række værktøjer, som kan være en støtte, hvis man har ambitioner om at købe flere økologiske eller lokale fødevarer, siger Judith Kyst.

De offentlige indkøbsmønstre er under forandring

Den 8. november blev de nye værktøjer til de offentlige indkøbere lanceret på en konference i Horsens Statsfængsel, og de er nu tilgængelige på klogefødevareindkøb.dk. Ifølge Judith Kyst skal de være med til at håndtere nogle af de barrierer, som indkøberne oplever i dag. - Der er en udbredt myte blandt indkøberne om, at man ikke kan åbne udbuddene op for lokalt producerede fødevarer. Indkøb af lokale fødevarer kan ellers være en måde at sikre vækst, særligt i landdistrikterne, hvor mange arbejdspladser er forankret i fødevareerhvervet, og derfor giver det god mening at arbejde med det, siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.  Noget tyder på, at man allerede i de kommende år kommer til at se et større skifte, hvor flere regioner og kommuner omlægger til økologiske og lokale indkøb. I rundspørgen svarer 55 procent af indkøberne, at de forventer, at andelen af lokale fødevarer i de offentlige indkøb vil stige. Kloge Fødevareindkøb er et led i regeringens Økologiplan 2020. Halvdelen af landets kommuner og fire ud af fem regioner har modtaget rådgivning fra Kloge Fødevareindkøb. Projektet afrundes i forbindelse med årsskiftet. 

Tal fra rundspørgen:

• 57 procent svarer, at deres kommune/region har en politik med en målsætning om at øge andelen af indkøb af økologiske fødevarer.

• 31 procent svarer, at deres kommune/region har en politik med en målsætning om at øge andelen af indkøb af lokalt producerede varer.

• 37 procent svarer, at deres kommune/region henviste til en politik omkring økologi og/eller lokalt producerede fødevarer i forbindelse med sidste indkøbsaftale.

• 92 procent svarer, at de forventer, at andelen af økologiske fødevarer i de offentlige indkøb vil stige.

• 53 procent svarer, at de forventer, at der vil komme mere fokus på indkøb af lokale fødevarer.

Om undersøgelsen: Madkulturen har foretaget rundspørgen blandt de offentlige indkøbere i Danmark. Der er i alt 56 respondenter fordelt på alle fem regioner.

 

Om Madkulturen:

Madkulturen blev etableret i 2011 og er en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet. Madkulturen arbejder for ‘bedre mad til alle’ med fokus på kvalitet, vækst i fødevareerhvervet og velfærd til danskerne. Hvert år køber det offentlige for ca. 4. mia. kr. fødevarer, og en lang række kommuner og regioner ønsker at øge andelen af økologi og lokale fødevarer i måltiderne. Det har Madkulturen arbejdet for at fremme gennem projektet ”Kloge Fødevareindkøb”, som ved udgangen af 2016 afrundes i forbindelse med at nye indkøbsværktøjer til offentlige indkøbere netop er lanceret. Værktøjerne er tilgængelige på www.klogefødevareindkøb.dk.

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies