Med smagen i centrum

af Rikke Holm

Kryta Krydderier A/S i Roskilde er blandt de førende producenter af krydderier og bageprodukter på det danske marked. Virksomheden har i mere end 60 år leveret rene krydderier, krydderiblandinger, skårne krydderurter og specielt udviklede convenienceblandinger til bl.a. slagterbutikker, restaurationer, catering, bagerier og fiskeindustri. I Danmark, men i høj grad også i Island, Færøerne samt de øvrige nordiske lande.

Da Kryta blev etableret i 1955, udgjorde slagterbutikkerne en betydelig del af virksomhedens marked, men efterhånden som der blev længere mellem dem, har Kryta måttet satse bredere. Det fortæller Brian Pedersen, der er business director og medejer af Kryta. Virksomheden har domicil i Roskilde og har netop åbnet nyt salgskontor i Aarhus. Kryta beskæftiger i alt 19 medarbejdere, hvoraf størstedelen er uddannet kokke eller slagtere. - Vi har tilpasset vores sortiment, så det i dag er så bredt som muligt. Vi servicerer fortsat detail- og fødevarevirksomheder, og har herudover også et stort marked inden for industrien. Vi er desuden rigtig stærke inden for catering og foodservice, forklarer Brian Pedersen. Han anslår, at Kryta er blandt de tre største krydderiproducenter i Danmark. Væksten er dels kommet gennem entrering på nye markeder, dels gennem opkøb. Bl.a. overtog Kryta i 1987 “Den gamle krydderimølle” og i 2012 krydderileverandøren “Scandeco”. Senest i 2017 opkøbte Kryta DABA, Dansk Bageriteknik, der bl.a. var specialiseret inden for pulverblandinger til bageri- og fiskeindustrien. Dette marked udgør i dag en del af kerneforretningen i Kryta.

Med kokke på sidelinjen

- Vores kunder har en forventning om, at vi kan spotte nye trends på markedet, fortæller Brian Pedersen: - Lige nu flytter markedet for veganske produkter sig fx rigtig meget blandt unge. Vi har et rimelig stort fokus på dette felt, og vi har flere produkter baseret på ærteprotein, der er en fornuftig erstatning for kød, som samtidig har et lavt kolesterol- og fedtindhold. Når Kryta sender nye produkter på markedet, sker det typisk ved, at virksomhedens sælgerepræsenterer nyhederne for kunden, men Brian Pedersen oplever også, at kunder efterspørger specifikke produkter, som Kryta efterfølgende udvikler. Går kunden efter en individuel, gastronomisk smag eller et clean label, kan Kryta hjælpe med at kreere kundespecifikke smagsblandinger på fabrikken i Roskilde. Her har Kryta et innovationskøkken med alle ingredienser og 700 grundkrydderier til rådighed, samt halvanden kok med speciale inden for produktudvikling. Kunden har med andre ord mulighed for med det samme at få afklaret, om en specifik krydderiblanding fx overholder gældende fødevarelovgivning.

Indkøber med krav

Selv er Brian Pedersen uddannet slagter. Han startede som indkøber i Kryta i 1995 og har de seneste 15 år været medejer af virksomheden. Når han bringer nye produkter til Krytas sortiment, sker det typisk ved deltagelse på messer, hvor Kryta gennem sit medlemskab af European Spice Association også bliver inviteret til at besøge leverandører og besigtige forholdene i de lande, virksomheden handler med. Kryta samarbejder udelukkende med leverandører, der overholder retningslinjerne fra UN Global Compact. Etiske krav til leverandører omfatter bl.a. FNs konventioner omkring børnearbejde og menneskerettigheder. På miljøsiden arbejder Kryta løbende for at reducere den direkte og indirekte miljøpåvirkning. Organisk spild fra produktionen i Roskilde ender fx på biogasanlæg, hvor krydderierne bliver omdannet til fjernvarme.

Nyheder 2021

Krytas sortiment tæller - ud over krydderiblandinger - bl.a. også pulversaucer, -supper, marinader, koldcremer og lagkagebunde, forklarer Brian Pedersen. Virksomhedens primære marked ligger i Danmark, Færøerne og Island. Herudover sælges en mindre del til Sverige og Norge. På trods af, at markedet har været ramt af nedlukninger, er Kryta styret sikkert igennem coronasituationen: - Vi har klaret det meget bedre end forventet under coronaen, fortæller Brian Pedersen: - Vi har selvfølgelig haft en omsætningsnedgang på restaurations- og cateringbranchen, men andrebrancher har haft vækst, så samlet set er vi kommet igennem uden at have været udfordret på fx at skulle fyre medarbejdere. Udviklingen er heller ikke stået stille: Produktnyheder tæller bl.a. en række spændende saucer: Bearnaise, krydder-, vildt- og pebersauce med grøn malabar (grøn peber, Malarbarkysten ligger i Indien, red.), samt strødåser, der er udviklet af genanvendelig plast og matcher efterspørgslen på små størrelser under coronaen. - Til grillsæsonen 2021 kommer bl.a. to spændende grillmarinader, afrunder Brian Pedersen: - Den ene - med det eksotiske navn chimichurri - er en brasiliensk smagsvariant baseret på bl.a. chili, rosmarin og rosenpeber. En anden nyhed er, at Kryta står overfor at blive FSSC-certificeret. Certificeringen dokumenterer fødevaresikkerhed i forsyningskædens produktionsproces, hvilket særligt industrien lægger vægt på, lyder konklusionen.

MAJ 2021

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies