Morgenosten – Arla Unikas nyeste ost

af Per Aaskov Karlsen

I forbindelse med et live-streamet arrangement barslede Arla Unika med endnu en produktnyhed i slutningen af april. Temaet var morgenost, og i løbet af en times event genemført af Rasmus Holmgaard fra Ost & Co. blev deltagerne præsenteret for en masse viden om, hvad en morgenost skal kunne og smage af, hvad den kan bruges til, og hvad man skal drikke og spise til den. 50 % af det samlede danske osteforbrug (svarer til 150 g om ugen pr. dansker) udgøres af gul skæreost til morgenbolle, mellemmad og/eller madpakke. Online-eventen foregik direkte tirsdag den 27. april kl. 8.30 fra morgenmadsrestauranten Freia på Steinberger Alsik Hotel i Sønderborg, hvor køkkenchef Jesper Koch også gav sit besyv med om vigtigheden af morgenmadens gastronomiske kvaliteter. I næsten tre år har Arla Unikas danske udviklerteam arbejdet målrettet med at besvare spørgsmålene om, hvad en god morgenost er, hvordan den skal smage, og hvad den skal kunne. Det har de gjort i samarbejde med de dygtige mejerister på det svenske Ôstersund Mejeri i Jämtland, og resultatet er nu klart til at blive sendt på markedet.

Koryfé osten

Osteudvikler Mads Østergaard fortæller, at flere ideer løb sammen i forbindelse med at lave den gode morgenmad. Arbejdstitlen på osten var ”høvleosten”, som tog hele morgenmadsosten alvorligt. Området har fået for lidt opmærksomhed eller for lidt kærlighed. Udviklerne lod sig inspirere af den svenske Hushållsost og har udviklet og tilpasset den til den danske smag og det danske morgenbord. Navnet er blevet Koryfé, da osten er inspireret af det svenske korifæ: Hushållsost. Vandindholdet i Koryfé indeholder mere fedt og mindre vand end ”den svenske søster”, så osten bl.a. bliver mere fast. Osten tilsættes naturlige mælkesyrebakterier, der giver osten en let smørsmag. Osten er mild, rund og delikat og har en frisk aromatisk duft af blomster og smør. Koryfé har 32 % fedtindhold og er en skorpefri ost og udskæres bedst med en østehøvl eller i skiver med en ostestreng. Osten kan også anvendes i varme retter, men smelter langsomt.

Temperering, smag og følgesvende

Alle ved, at smagsoplevelsen af en ost ændres afhængigt af, hvilken følgesvend, som osten præsenteres sammen med. Arla Unika’s ”pairing-ekspert” Mette Aaskov Lassen foreslår en varm, sort kvalitets te, der er rigtig god til at fremhæve smagen af den nye Koryfé ost.

Hushållost

Det er en halvhård ost med små, kornede huller og er lavet af sødmælk, hvilket giver den et fedtindhold på 26 procent. Der er også en version med mindre fedt mærket ”17% fetthalt”. Hushållsost produceres i cylindre, der vejer 1 til 2 kg (2,2 til 4,4 lb) hver, som i dag er pakket ind i plastikfilm, inden de i gennemsnit bliver 60 dage gamle. Smagen beskrives som mild, men alligevel sur. Osten blev traditionelt produceret på gårde; navnet hushållsost findes på tryk mindst så tidligt som i 1898. Den er tæt beslægtet med Port-Salut-ost.

Kilde: Arla Unika

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies